2009. május 23., szombat

Gyerekáhitat

Minden reggel közös rövid áhitatot tartunk itthon. Apa felovas a Bibliából, aztán lehet kérdezni (Bluedornéktól tanultam, hogy rá kell szoktatni a gyerekeket a kérdezésre: kicsiket egyszerűbbekre, aztán haladni az elvontabb, hitbeli kérdések felé), és imádkozni növekvő sorrendben :)

Vasárnap délutánonként pedig többnyire játékosabb formában, olyan hittanóraszerűen ültünk össze, kézimunkáztunk is a bibliai téma kapcsán. De valahogy mostanában nem megy, és nem tudom, hogyan kéne. Johanna szombaton örömhírklubba jár, vasárnap pedig vasárnapi iskolába. Lehet, hogy fölösleges még egy hasonló alkalmat szervezni. Sokszor úgy érzem, csak mi gondoljuk úgy, hogy az az érdekes a gyereknek, ha van mindenfél eérdekfeszítő dolog az Ige körül. Pedig sokszor értelmesebbnek látom, amikor a Bibliából csak úgy elovasunk történeteket (nem gyerekbibliából), és beszélgetünk róla.

Hogy is kéne?

7 megjegyzés:

Eszti írta...

Egyetértek veled. Egy egy rövidebb ige többet ér, mint egy csomó bibliai activity. :) Nem hiszem, hogy hasznos dolog arra szoktatni a gyereket, hogy csak az kösse le, ami színes és érdekes. Ha elmagyarázod, amit olvasol, úgy hogy teljesen érthető legyen a számára, akkor nem is kell más. :)

Mi is olvasással és kérdezéssel bibliázunk, olykor magyarázom is a történetet. Olykor meg kérdéseket teszek fel a szövegből, amelyek a mondanivaló irányába visznek minket. De belevesszük heti egy igevers megtanulását is (egy hosszabb szakasz pl. egy zsoltár részeként) általában mutogatjuk is. És ezenkívül még hetente egy éneket is tanulunk a felnőtt énekeskönyvből, mutogatással, vagy anélkül. És mindennap azt elékeneljük.

A férjem nem áhitatozik velünk. Ennek az az oka, hogy kicsit össze-vissza vannak a reggeleink, ezért az áhitat délelőttre, néha kora délutánra csúszik, a férjem meg akkor már nem ér rá. Szeretnénk a reggeleket tudatosabban szervezni. Ha ez összejön, akkor lesz igazi közös családi áhitatunk is.:)

Eszter, természetes, hogy vannak egyhangúbb időszakok! Az talán egy jelzés, hogy ideje kicsit földobni az alkalmakat - nem érdekes tevékenységekkel, amik elvisznek az Igétől, hanem jófajta szokásokkal, amik megerősítenek téged és a család többi tagját.:) Sok erőt, tudom, hogy kreatív vagy. :)

Cicolány írta...

Boldog névnapot!

Unknown írta...

Cicolány, köszönöm!

Eszti! Nekünk au igetanulás a hiányosságunk, pedig eleinte jól működött. Talán azt kéne hozzákapcsolni, na meg az énekere komolyabban készülni. Ezalatt azt értem, hogy éneket választani az igéhez, pl. mert sokszor csak lapozom ott helyben az énekeskönyvet, és azalatt mindenki rosszalkodik.

Unknown írta...

Egy könyvet olvasgattam gyerekekkel imádkozásról, van jócskán katolikus vonatkozása, de nekem széleskörben használhatónak tűnt mind lelkületében, mind módszertanában: Mervay Miklóstól a Merjünk imádkozni gyermekeinkkel. Jel Kiadó, 2009.

Unknown írta...

Köszönöm, utána fogok nézni. Csak nem ismerjük egymást Kolozsvárról? ;)

Unknown írta...

Hűha! Semmi sincs kizárva... Bár igazából elég rég jártam ott (2001, 2002 és 2004 tavaszán, CEEPUS-szal a BBTE magyar szakán) --?

Unknown írta...

Én 2001-ben jöttem el, úgyhogy talán mégse...