2009. augusztus 17., hétfő

Élő könyvek magyarul


Szerintem Charlotte Mason egyenesen nekem találta ki, hogy úgynevezett élő könyvekből (living books) kell a gyerekeket tanítani. Helyesebben élő könyvekből kell felolvasni nekik, amit aztán elmesélnek saját szavaikkal, és máris rengeteg sok mindent megtanultak történelemből, földrajzból, biológiából, és minden más tantárgyból. Nagyon szeretek felolvasni, kár hogy ilyesmiért nem fizetnek :) Régen azon rágódtam, hogy nem lesz időm a gyerekeimnek felovasni, hiszen az iskola és délutáni tanulás elevesz minden időt. Nagyon hálás vagyok, hogy most mégis megtehetem.


Angol nyelvterületen nem kérdés, hogy mit ajánlatos olvasni gyermekeinknek. Na de magyarul hiába írom be a keresőbe, hogy "élő könyv" Annyira nem ismerem a magyar és a világirodalmat, hogy rá tudjak keresni a címekre. Azért néha sikerrel járok. Szeretném más dolgát megkönnyíteni, ezért felsorolom az interneten ingyen olvasható regényeket, amiket ma találtam. Ezeket még nem olvastuk, és nem tudom, hogy mikor szorulunk rájuk, mert hát teljesen más forgatni a lapokat, kézbe venni a könyvet... H aesteleg valaki kivetnivalót talál az alábbiakban, akkor jelezze, mert én egyiket sem olvastam még, néhányat láttam filmen.

Amerika fölfedezése
A holló jegyében (Mátyás király portréja)
Nyolcvan nap alatt a Föld körül
Egy kínai viszontagságai Kínában
A Franklin kifut a tengerre
Az úszó sziget
Észak Dél ellen
Sándor Mátyás

5 megjegyzés:

Lilla írta...

Mit jelent az élő könyv?

Unknown írta...

Az én olvasatomban az élő könyv az a a könyv, amiben a szereplők nem képzeletbeli helyeken járnak, hanem valós helyeken, és azt be is mutatják, vagy valóságos személyekkel találkoznak, vagy létező állatfajtákat mutatnak be úgy hogy közben tanulni lehet a történetből. De mindez egy történet és nem enciklopédia.

Lilla írta...

Akkor például: Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal. Svédországról földrajzkönyv gyerekeknek. A regényt 1906-ban a svéd állam pályázatára írta meg Selma Lagerlöf. A kormány ugyanis egy olyan ifjúsági olvasókönyvet akart kiadni, amelyből a gyerekek szórakoztató módon, ám hitelesen ismerkedhetnek meg a növény- és állatvilág, egyszóval a természet szépségével. Lagerlöf könyve aztán hatalmas siker lett,

Unknown írta...

igen, biztos tekinthető annak.

Lilla írta...

Most is a Nils Holgersont akartam ajánlani, de látom, már ajánlottam :-)))
Anne Shirley sorozat?