2012. augusztus 13., hétfő

Két lényeges dolog

Rájöttem, hogy két lényeges dologra kell odafigyelnem a tanulásunk során, de mondhatnám, hogy az életünk során, mert ez nem is a hivatalos tanulás része.

1. A tér vagyis a térképek


Bármiről tanulunk, hallunk, beszélünk jobban el tudjuk képzelni, ha gyorsan rámutathatunk a térképre, és még viszonyítani is tudjuk a magunk helyéhez. Ezért lóg a gyerekszoba falán egy hatalmas világtérkép. Azonban az színes, zsúfolt, és nehéz kiigazodni rajta. Ezért nyomtattam ki egy térképet talán INNEN, és tettem ki a falra. Ez most nagyon új, de szeretném, ha nem maradna ennyire érintetlen. Szabad lesz rá jelölgetni, írogatni, rajzolgatni. Ezért jó kiegészítője a másik térképnek.


Van egy  Európa-térképünk is, ami azért fontos, mert nagyobb, és jobban áttekinthető. Eredetileg dombortérképnek akartam elkészíteni a gyerekekkel, de ami késik, nem múlik...


2. Az idő, vagyis az idővonal

Az is fontos, hogy mikor történt egy esemény. Persze az iskolában mindig meg kell tanulni az évszámokat, de ha kötni tudjuk egy másik eseményhez, ami éppen akkor csak máshol történt, akkor könnyebben megjegyezhető, nem beszélve a vizuláis alkatokról, akik megjegyzik, hogy hányadik lapon van a szobában. Ezért készítettem egy idővonalat előbb füzet formájában, majd kitettük a falra. Két szoba és egy folyosó kellett hozzá.... :) Így most jól elkülönül a Krisztus előtti és utáni korszak. Érdekes megnézni, hogy mit csináltak Nyugat-Európában, míg mi a törökkel harcoltunk :) Ez egy lapra kerül, mert egy időben történt.


Itt éppen hiányzik az előző lap, mert itt egy sarok van, és nem akartam hajlítani alapot, ezért pár centi hézag van a kettő között. Ezen a képen Zrínyi Ilona, Thököly Imre, Isaac Newton, Bach és az első amerikai telepesek vannak egy lapon vagyis egy évszázadban.Ezekről a személyekről, eseményekről mind "tanultunk"valamilyen formában. Olvastunk róluk, jártunk egy várban vagy elvégeztünk a egy kisebb feladatsort egy témában.

Szeretném minél többször ráterelni a gyereke figyelmét a térképre és az idővonalra. Azt remélem, hogy így észrevétlenül is rengeteg információ marad meg a fejükben, nem beszélve az összefüggésekről, ami szintén nagyon lényeges!

Nincsenek megjegyzések: