2009. április 9., csütörtök

Júlia


Vasárnap délután színházi előadáson voltunk. Igaz, nem színházban, és monodrámán, de fantasztikus volt. Már Kolozsváron is meg akartam nézni, de lemaradtam róla. Ezt a darabot tanítani kéne. Fantasztikusan mély mondanivalója van. Aki nem tudja megnézni, olvassa el. Azért is örültem neki, mert ismertem távolról a főszereplőket és az írót.


Azért tettem be a színésznő, Dér Denisa képét is, mert fantasztikusan alakított, és mert magyar monodrámát adott elő, habár nem is magyar, hanem szlovák. Igaz már régen Budapesten él és dolgozik.


"Visky András szülei valóságos történetét dolgozza fel legújabb színpadi művében. Édesapja 1939-ben Magyarországra szökik, itt végzi el az egyetemet, és itt ismeri meg késõbbi feleségét. A második világháború után, néhány hónapos házasokként úgy döntenek, Erdélyben vállalnak szolgálatot, mert egy papnak soha sem a könnyebb utat kell választania. Visszaszöknek Erdélybe, és ez önmagában is gyanússá teszi őket a hatóságok szemében. Miután az ‘56-os magyar forradalom romániai hatásaként a szerző édesapját 22 év nehézbörtönre ítélik, a pesti polgári családból származó édesanyja hét gyermekkel teljesen egyedül marad, a román nyelvet sem beszéli. A férj a szamosújvári börtönben ül, de Júlia semmit nem tud róla, még azt sem, életben van-e egyáltalán. Ám nincs érkezése erre gondolni, hiszen gyermekeivel együtt egyik pillanatról a másikra kitelepítik őt is a román Gulágra, mintegy 1000 kilométerre otthonuktól. Júlia azonban nem hajlandó feladni szabadságát, és nem hajlandó megtagadni szerelmét, hihetetlen erõvel és leleményességgel küzd gyermekeiért. Elhatározza hát, hogy megkeresi a helyzetéből való kiszabadulás útját…

A Júlia színház, és noha egyetlen színész játssza, nem egyszereplős. Történetek, tárgyak, ismerős helyszínek és helyzetek elevenednek meg a szemünk elõtt, a varázslatos színházi hatásnak köszönhetően. És mivel a szabadság és a szerelem drámai módon keresztezik egymást, amiképpen annyiszor a történelemben és az irodalomban, és nem utolsó sorban a mi mindennapi életünkben is, ebben a színházban maga Isten is színre lép, hogy Júlia sajátos szökésének főszereplőjévé váljék."

7 megjegyzés:

Eszti írta...

Ez nagyon megrázó lehet. Nem tudod véletlenül a könyv címét? Szerinted Magyarországon is játsszák?

Unknown írta...

Júlia a címe a drámának, de sajnos hiába kerestem, nem találtam ilyen könyvet. Lehet, hogy nem adták ki? Utána fogok érdeklődni.

Unknown írta...

Magyarországon is játsszák.

Névtelen írta...

de kiadtak:) Kolozsvaron Koinonia Kiado, Visky Andras, Tirami su c. koteteben. Interneten is meg lehet rendelni. Barmikor megneznem megegyszer!

Unknown írta...

Kérlek, írd meg pontosan hol rendelhető, vehető, mi a kötet címe, mert így nem találom.

Névtelen írta...

http://www.koinonia.ro/book_details_display.php?session=1257737314&lang=1&bookid=155&cpage=catalog
ez a direkt link a konyvhoz, ha nem mukodik, akkor http://koinonia.ro/ ...katalogus, 2006ban megjelent konyvek kozott keresd

Unknown írta...

Köszönöm! Megtaláltam.